Simbolično smo započeli projekt izgradnje škole s kampanjom za Sv. Nikolu 2017. godine. Nakon tri mjeseca rada u ožujku 2018 smo je otvorili. Evo i kratki izvještaj o projektu do sada.

Bilo je naporno, kako za Zorana tako i za Michaela Mwankungile uz nemjerljivu podršku i pomoć dona Ante Batarela. Rezultati su veći od očekivanih. Osim škole, “vlada je” (tako na svahiliju govore kad se službeni uredi uključe u proceduru) poslala mladog učitelja (pripadnika Maasaija) i dvije učiteljice.  Uz predškolu održava se se i nastava za prva tri razreda.

Sveukupno je obuhvaćeno 140-150 djece.

Dan prije otvaranja bio je svečan jer su žene održale ples i molitvu u razredu te se počelo s uređenjem razreda s edukativnim materijalima.

Glavni ured za školstvo d. Mbarali je poslao stolove za učitelje, a ClassByClass je osigurao za početak nastave bilježnice, olovke i ostali školski pribor da djeca krenu odmah na nastavu.

Dan otvaranja je bio svečan i emotivan, uz mnoge uzvanike iz distrikta i učitelje iz osnovnih škola i srednje skole u Rujewi. Uz tradicionalne Maasai plesove, održan je ručak koji su pripremile žene iz sela sa sokovima i biskutima (tako oni zovu biskvite) za djecu. Održani su i mnogi govori, bili i svi glavni direktori iz distrikta na otvaranju. Velika je mogućnost da “selo” Mogero dobije službeni status.

Škola pripada matičnoj školi Uhamila u Rujewi i tako se službeno zvove – Uhamila, osnovna škola Class by class, Mogero. 

Iznenađenje smo ostavili za kraj.  

I neka bude svjetlo! Selo je dobilo školu i uz školu prvi izbor električne energije. Sistem ima dva ulaza za mobitele koje će koristiti cijelo selo, učinka ima. Dvije žarulje svijetle cijelu noć, kao osiguranje za opremu i školu.  Škola je sad centar sela.

Više o projektu ćemo još pisati a najavljujemo još jedan sličan projekt izgradnje škole.

 

Leave a Reply