I PS-PORTAL SE PRIDRUŽUJE, GRADIMO NOVU ŠKOLU U AFRICI! KNJIŽEVNICI I NOVINARI UJEDINJENIM SNAGAMA ZA CLASS BY CLASS!

Prije nekog vremena pisali smo o Zoranu Jagecu koji je, razočaran postojećim stanjem u Africi, odlučio oformiti Class by class, udrugu koja okuplja volontere i donatore u projektima obnavljanja razreda i škola u najsiromašnijim krajevima svijeta. Donacije u novcu prikupljaju se putem uplata na žiro račun udruge, crowfunding kampanjama na internetu, prodajom fotografija, a moguće su i u naturi (školski pribor, sportski rekviziti, higijenske potrepštine).

„U siromašnim i zaboravljenim krajevima Afrike, djeca će vas dočekati razigrana, ali njihova budućnost izgleda sasvim drugačije. Mnogi i ne završavaju školovanje zbog loših uvjeta i nedostatka infrastrukture dok je većini, nažalost, odlazak u školu ujedno i jamstvo da će imati barem jedan obrok dnevno.“ ispričao nam je Jagec.
Gradeći škole, Class by class siromašnoj djeci omogućuje obrazovanje i bolju budućnost, a svi su rezultati vidljivi i javno dostupni. Ono što Class by class izdvaja iz mase jest činjenica da vi doslovno i vidite dijete kojemu ste pomogli. Tako je i naša suradnica, Matea Andrić, priključivši se ovome projektu, dobila fotografiju i pozdrav iz novoga razreda.

„Svjesna sam da je toliko posla oko nas, dovoljno je da svatko krene od vlastitoga kvarta i priče prvoga kontejnera, ali kad se čovjek suoči s ovakvim životnim pričama, ne može ostati ravnodušan. To ne znači da ćeš okrenuti glavu od postojećih problema, barem smo u Petrinji toliko puta dizali inicijative. Ipak, svatko bi trebao imati pravo na obrazovanje. Volim pisati, ali sam prije svega profesorica i ovo me razbilo na proste faktore. Zorana osobno poznajem i mislim da je divan čovjek. Nikada neću zaboraviti njegovu priču o desetogodišnjoj djevojčici koja je silno željela knjigu iz engleskoga za sedmi razred poput svoje sestre. Ta djevojčica kuži stvari. Ona zna da bi nju to znanje jezika moglo izvući iz postojećega stanja. Zoranova me je priča inspirirala i osjetila sam da moram reagirati. Nekako mislim da su ljudi, pored toga što mogu biti najgora bića na svijetu, ipak sposobni za čitav spektar emocija. Znati da je moj grad, da su moji prijatelji omogućili postojanje jedne škole tamo negdje i budućnost nekoj djevojčici, nekom dječaku – meni je to veliko.“ izjavila je Andrić.

Razred po razred, misija ide dalje. Gradimo novu školu. Na Mateinu inicijativu, po prvi su se put u projekt svojim donacijama uključili i književnici, ali i naš PS-portal koji će sve pratiti do posljednjega trenutka kada sredstva budu prikupljena.
Dođite sutra u zagrebački kafić Crni mačak (Podolje 10), u 20 sati i poslušajte koji stih, kupite neku umjetninu i pomozite djeci na putu u školu

 

Leave a Reply