Divne vijesti iz Tanzanije, Masai selo Mogero! Nakon pronalaska vode na 100 i više metara dubine postavljeni su solarni paneli, pumpa, tank od 5000 l i VODA je sad dostupna svima!

Voda bistra kao suza i veliki dan za sve, ne samo za selo Mogero, nego i za okolna sela koji će koristiti vodu. Nakon neuspjele prve bušotine u drugom pokusaju smo imali više sreće i voda je tu. Posebno emotivan susret je bio u rano jutro po našem dolasku. Žene su mi prve prišle i uz zagrljaje zahvalno izgovarale…MAJI, MAJI (voda na swahili jeziku). Uz mjesto i dvije slavine gdje seljani mogu puniti vodu u planu je i sprovesti vodu do škole i posebno mjesto gdje bi se pojila stoka. Sav naš trud se isplatio i nagrada je tu.

Međutim, ovo je samo jedan korak u rješavanju problema s vodom u Tanzaniji. Glavni problemi u vezi s vodom u Tanzaniji uključuju:

  1. Ograničen pristup vodi: Veliki broj ruralnih zajednica nema pristup pouzdanoj vodi. Ljudi moraju putovati velike udaljenosti kako bi došli do vode, što često rezultira upotrebom nesigurnih i zagađenih izvora, izlažući sebe i svoje obitelji riziku od bolesti.
  2. Niska kvaliteta vode: Čak i kad postoji pristup vodi, često je kvaliteta vode loša. Zagađenje iz različitih izvora dovodi do širenja bolesti i ozbiljno ugrožava zdravlje stanovništva.
  3. Nedostatak sanitarnih uvjeta: Nedostatak odgovarajućih sanitarnih uvjeta, uključujući toalete i sustave za obradu otpadnih voda, povećava rizik od širenja bolesti i zagađenja vode.
  4. Klimatske promjene: Suše i poplave uzrokovane klimatskim promjenama često pogađaju Tanzaniju, što dodatno otežava pristup čistoj vodi i održavanje vodnih sustava.
  5. Nedostatak infrastrukture: Mnoge ruralne zajednice nemaju odgovarajuću infrastrukturu za opskrbu vodom i obradu otpadnih voda, što čini rješavanje problema izazovnim.

Dakle, iako je postignut značajan napredak u selu Mogero, potrebno je kontinuirano ulagati trud i resurse kako bi se riješili ovi složeni problemi s vodom u Tanzaniji.