Do sada najzahtjevniji ali i najskuplji projekt gradnje škole naše udruge je upravo ovaj. Izgradnja je iziskivala puno napora zbog svoje udaljenosti od glavnih puteva, ali s time je naše zadovoljstvo još veće. Radi toga je i sama aktivnost izgradnje škole trajala puno dulje od prijašnjih.

Školu sada pohađa više od 90 djece iz Masai, Msangu, Taturu i Sukuma plemena. Kao i prijašnje škole koje smo gradili tako je lokacija i ove škole strateški birana kako bi bila podjednako udaljena od sela koja obuhvaća te do 15km udaljena od glavne područne škole Mahongole.

U ovom području veliki problem nastaje za vrijeme kišne sezone kada je značajno otežan i onemogućen put djece do glavne škole, pa će je zato koristiti i starija djeca za vrijeme kišne sezone.

U školu su zaposlena dva pomoćna učitelja koja rade uz mentorstvo i nadzor učitelja iz područne škole.

Škola je uspješno završena u studenom 2020. godine

Troškovnik – u afričkom stilu

Da li znate da je cijena jedne cigle niza od prijevoza te iste?
Cijena cigle iznosi 90 TSH (tanzanijski shiling), a prijevoz po jednoj cigli 100 TSH. Kad sve preračunamo i pomnožimo s 23.000 kom to iznosi cca 1600€.

Jedna od čestih prvih asocijacija na Afriku je i pijesak, ok, mi gradimo škole u centralnom dijelu, ali pijeska i dalje ima poprilično. Naravno da za gradnju ne ide bilo koji pijesak i naravno da je potrebno dugo i naporno pregovarati i cjenkati se u nekoliko navrata s vlasnikom traktora oko nabavke i prijevoza.

“Na kraju sam dobio i pohvalu da sam dobar pregovarač, u novcima to znači da sam spustio cijenu za 20-ak €” – Zoran

Cijena jedne traktorske prikolice, utovar, istovar i transport do sela je iznosio 130.000 TSH ili cca. 50€. Za školu nam je trebalo petnaest prikolica i to je iznosilo cca. 750 €.

Želimo vam kroz ova dva primjera pokazati s čime se sve susrećemo pri izgradnji škole i da dobijete uvid u cijene. Tih 40-ak km kolika je bila udaljenost sela do prvog gradića vam se možda ne čini puno, ali u afričkim uvjetima kao što su razrovane ceste i put kroz savanu predstavlja veliki problem.

Prošla godina je bila teška iz više razloga, pa za razliku od prije kada se sve obavilo jednim odlaskom u Tanzaniju, ovaj projekt zahtijevao dva putovanja.

  • CIGLA – 1.600€
  • PIJESAK – cca 750 €
  • OSTALI GRAĐEVINSKI MATERIJAL + SOLAR PANEL – 5.500 €
  • PRIJEVOZ, TRANSPORT – 2.000 €
  • RADOVI(majstor i radnici) – 2.800 €
  • TROŠKOVI BORAVKA – 600 €
  • ŠKOLSKI MATERIJAL – 400 €

SVEUKUPNO- 13.650 € ili 100.000 kn

UKUPNO PRIKUPLJENO DONACIJA…cca 14.750 €
Preostali dio od 1.100 € je na računu Udruge i taj dio je početni iznos za našu novu školu u selu Lusungo na obali jezera Malawi.

Hvala još jednom svim prijateljima i donatorima koji su omogućili ovaj projekt i nadamo se našoj daljnjoj suradnji i našoj novoj školi sljedeće godine.